Tips για την επιστροφή στα θρανία

Καθώς πλησιάζει η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, μπορούμε να φροντίσουμε έγκαιρα για την πιο εύκολη προσαρμογή τους στη νέα καθημερινότητα.

  • Προσπαθήστε να επανέλθετε σε πρόγραμμα ύπνου τουλάχιστον 1 ή 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Επιλέξτε σχολική τσάντα με φαρδείς ιμάντες, με μαξιλαράκι στους ιμάντες και στην πλάτη. Εξηγείστε στα παιδιά ότι πρέπει να φορούν και τους δύο ιμάντες και να βάζουν τα βαριά βιβλία στις θήκες που είναι πιο κοντά στην πλάτη.
  • Επισκεφθείτε με το παιδί το χώρο του σχολείου πριν την 1η μέρα της σχολικής χρονιάς, ώστε να παίξει στην αυλή και να οικειοποιηθεί το νέο περιβάλλον. Καθησυχάστε το εξηγώντας ότι είναι φυσιολογικό να έχει λίγο αγωνία  και ότι όλοι οι δάσκαλοι το ξέρουν αυτό και γι΄ αυτό προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν όμορφα τις πρώτες μέρες. Στα μεγαλύτερα παιδιά, θυμίστε τους ότι θα δουν τους φίλους τους και ίσως θα γνωρίσουν και νέους!
  • Ενημερώστε το σχολείο και ιδιαίτερα τον δάσκαλό ή καθηγητή του τμήματος από την αρχή, αν το παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες, αν έχει αντιμετωπίσει  ή έχει συμμετάσχει σε περιστατικό bullying την προηγούμενη χρονιά, εάν υπάρχει κάποιο οικογενειακό θέμα που μπορεί να το έχει επηρεάσει. Εάν το παιδί πάσχει από χρόνιο νόσημα, λαμβάνει χρόνια αγωγή ή παρουσιάζει γνωστή αλλεργία, ενημερώστε αναλυτικά και εγγράφως το σχολείο για τις οδηγίες επείγουσας αντιμετώπισης και επικαιροποιήστε τα στοιχεία επικοινωνίας με την οικογένεια.
  • Εξασφαλίστε στο παιδί υγιεινό πρωινό και κολατσιό. Ένα θρεπτικό πρωινό (ιδανικά θέλουμε να περιέχει και πρωτεΐνη, πχ γάλα ή γιαούρτι) προσφέρει ενέργεια, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Εάν το παιδί δεν έχει χρόνο να φάει το πρωί, δώστε του στο χέρι μία μπάρα δημητριακών και σνακ για αργότερα, πχ τοστ, κουλούρι, φρούτο, κριτσίνι, γιαούρτι. Αποφύγετε τα σφολιατοειδή και τους χυμούς, γιατί περιέχουν κορεσμένα λίπη και ζάχαρη αντίστοιχα και αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Συνεννοηθείτε με το κυλικείο του σχολείου για το τι μπορεί να αγοράζει από εκεί το παιδί.
  • Οργανώστε το περιβάλλον του σπιτιού για να διευκολύνετε τη συγκέντρωση του παιδιού: Ορίστε έναν συγκεκριμένο χώρο για διάβασμα, με ησυχία και χωρίς ερεθίσματα που να το αποσπούν. Θέστε οικογενειακούς κανόνες για την τηλεόραση, το internet, τα social media και τις ηλεκτρονικές συσκευές: να μην χρησιμοποιούνται την ώρα του φαγητού και του διαβάσματος και να απενεργοποιούνται τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο.
  • Συζητήστε με το παιδί την ώρα του μεσημεριανού φαγητού ή πριν τον ύπνο για τα νέα της ημέρας. Είναι αναζωογονητικό για όλους!

Καλή σχολική χρονιά!