Image Alt

Ιατρικές Οδηγίες

Δίαιτα Γαστρεντερίτιδας

Επί εμέτων

Έχουμε στο νου μας ότι οι έμετοι κάνουν έναν κύκλο περίπου 12-15 ώρες. Στο διάστημα αυτό είναι κρίσιμο να μην ερεθίζουμε το στομάχι

Περιμένουμε μισή ώρα μετά τον εμετό και στη συνέχεια χορηγούμε νερό, κουταλάκι-κουταλάκι ανά 10 λεπτά.

Εφόσον  το παιδί δεν το βγάλει και καταφέρει να πιει με αυτόν τον τρόπο 1 ποτήρι νερό, μπορούμε να δώσουμε φρυγανιά με λίγο τυρί και στη συνέχεια λίγο φιδέ. Εάν είναι βράδυ, καλύτερα να κοιμηθεί νηστικό, ώστε να ηρεμήσει το στομάχι.

 

Επί διαρροιών

Για κυρίως γεύμα προσφέρουμε σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, καρότο. Προσθέτουμε στα φαγητά λίγο αλάτι.

Για σνακ μπορούν να δοθούν ελεύθερα φρυγανιές, ψωμί, ρυζάλευρο, από φρούτα μήλο και μπανάνα.

Γενικά αποφεύγουμε το γιαούρτι και τα πολλά γαλακτοκομικά. Σε περιπτώσεις που η διάρροια παρατείνεται, μπορεί να δοθεί γάλα FL (ελεύθερο λακτόζης). Σε θηλάζοντα βρέφη, η μητέρα καλό είναι να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά για λίγες ημέρες.

Αποφεύγουμε επίσης σάλτσες, τηγανητά και έτοιμα συσκευασμένα σνακ.

 

Μετά από παιδιατρική συμβουλή, μπορεί να δοθούν: 

Προβιοτικό:            2 φακελάκια την ημέρα διαλυμένα σε νερό

Αντιδιαρροϊκό:       2 φακελάκια την ημέρα διαλυμένα σε νερό

 

Σημείωση: το παιδικό έντερο είναι ευαίσθητο και η διάρροια μπορεί να κρατήσει περισσότερο από 1 εβδομάδα ή να υποτροπιάσει. Για το λόγο αυτό, καλό είναι το παιδί να επανέλθει στις πρότερες συνήθειές του 3 ημέρες μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Εισαγωγή Στερεών Τροφών

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) συστήνονται :

  • Μητρικός θηλασμός τουλάχιστον για ένα έτος ή ακόμα περισσότερο εάν επιθυμείτε.
  • Έναρξη στερεών τροφών μεταξύ 4 και 6 μηνών Το μωρό θα πρέπει να μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του καλά και να κάθεται με υποστήριξη.
  • Η σειρά εισαγωγής των διαφόρων τροφών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού, οπότε μπορούν θεωρητικά να εισαχθούν όλα τα τρόφιμα με οποιαδήποτε σειρά. Παρακάτω προτείνεται ένα ενδεικτικό πλάνο εισαγωγής τροφών, το οποίο μπορεί να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και ανάλογα με την εποχικότητα των τροφών.
  • Τον 1ο χρόνο ζωής απαγορεύεται το μέλι, η ζάχαρη, το αλάτι, τα καρυκεύματα και οι ολόκληροι ξηροί καρποί (λόγω του μεγέθους τους)
  • Ξεκινώντας τα στερεά, προσφέρουμε στο βρέφος και νερό με εκπαιδευτικό ποτηράκι, biberon ή κουταλάκι, μετά το γεύμα.

 

Γενικές αρχές

Κατά τη διάρκεια του γεύματος  προσπαθήστε να διατηρείτε καλή βλεμματική επαφή με το μωρό, να του μιλάτε, να το ενθαρρύνετε και ποτέ να μην το πιέσετε. Διαλέξτε μια ώρα της μέρας κατά την οποία το παιδί είναι ξεκούραστο και όχι γκρινιάρικο, όπως επίσης λίγο και όχι πάρα πολύ πεινασμένο. Βάλτε το κουτάλι κοντά στα χείλη του παιδιού και επιτρέψτε του να μυρίσει και έπειτα να γευτεί την τροφή. Μην ξαφνιαστείτε εάν το παιδί βγάλει όλο το κουταλάκι με το φαγητό κατευθείαν έξω από το στόμα του. Περιμένετε ένα λεπτό και ξαναδοκιμάστε. Κατά την περίοδο αυτή να περιμένετε πως το περισσότερο από το φαγητό θα καταλήγει στο πηγούνι ή στο καθισματάκι του. Ωστόσο, αυτό θα συμβαίνει μόνο στην αρχή. Από τη στιγμή που ξεκινάμε τις στερεές τροφές, τα κόπρανα του μωρού συνήθως γίνονται πιο σφιχτά. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Εννοείται ότι η παρασκευή των γευμάτων θα πρέπει να γίνεται με σχολαστική καθαριότητα, χωρίς όμως  να χρειάζεται πια αποστείρωση.

Πάντα οι τροφές που προσφέρονται πρέπει να δοκιμάζονται μία-μία για 3-4 ημέρες, σε αυξανόμενες κάθε ημέρα ποσότητες. Ένα με δύο κουταλάκια την πρώτη ημέρα, πέντε με έξι τη δεύτερη ημέρα, δέκα πέντε την τρίτη ημέρα.  Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε εάν το παιδί έχει αναπτύξει κάποια τροφική αλλεργία.  Σημάδια για πιθανή αλλεργία είναι η εμφάνιση εξανθήματος, οι διάρροιες, οι έμετοι μέχρι να αδειάσει το στομάχι, η έντονη ανησυχία, η δύσπνοια, η λιποθυμία , λίγη ώρα μετά το γεύμα. Πρακτικά ένα πλήρες γεύμα για την ηλικία αυτή, φτάνει τα 20-30 κουταλάκια του γλυκού (120ml). Εάν κάποια προσφερόμενη τροφή δεν φαίνεται να αρέσει στο βρέφος και αυτό κλείνει πεισματικά το στόμα του, δεν το πιέζουμε. Τη διακόπτουμε 8-10 ημέρες και ξαναδοκιμάζουμε. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να μάθει να τρώει αποτελεσματικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων αυτών μηνών, αν το μωρό δεν φάει ένα πλήρες γεύμα, μπορούμε να προσφέρουμε συμπληρωματικά γάλα για να χορτάσει. Επίσης, μετά από κάθε γεύμα, προσφέρουμε στο μωράκι και νερό.

Είναι καλύτερο η αντικατάσταση κάθε γεύματος (δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό) να γίνεται κάθε 5-7 ημέρες, ιδίως αν η μητέρα θηλάζει, καθώς με αυτόν τον τρόπο το γάλα της μειώνεται σταδιακά και δεν θα χρειαστεί  διακοπή με φάρμακα.

 

4-6 μηνών

Το ξεκίνημα μπορεί να γίνει με τη φρουτόκρεμα, με την οποία αντικαθιστούμε το δεκατιανό (πρόγευμα). Μήλο, μπανάνα, αχλάδι, πορτοκάλι σε χυμό, τα οποία λιώνουμε σε πουρέ. Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα φρούτα όπως ροδάκινο, νεκταρίνι, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, βερίκοκο. Τις πρώτες ημέρες που το μωρό μόνο δοκιμάζει, συμπληρώνουμε το γεύμα με το γάλα του, μέχρις ότου να φάει όσο θέλει. Αφού περάσει μία εβδομάδα έχοντας φάει τη φρουτόκρεμα, συνεχίζουμε αντικαθιστώντας  το μεσημεριανό γεύμα με κρεατοχορτόσουπα. Ξεκινήστε με βραστή πατάτα, καρότο  και κολοκύθι, προσθέτοντας λίγο λεμόνι και λάδι στο τέλος, μέσα στο πιατάκι. Έπειτα, δοκιμάστε  και το μοσχάρι για άλλες τρεις ημέρες. Σιγά-σιγά, μπορείτε να προσθέσετε φασολάκια, μπρόκολο, σέλινο, σπανάκι, κουνουπίδι, αρακά και τελευταία ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά. Εάν η κρέμα είναι πολύ «σφιχτή», αραιώστε με ζωμό από την κατσαρόλα που είχατε βράσει τα λαχανικά. Μπορείτε να φτιάχνετε φαγητό για δύο ημέρες και να το φυλάτε στη συντήρηση του ψυγείου. Η συνήθης ημερήσια ποσότητα του κρέατος είναι περίπου 50 γραμμάρια μαγειρεμένο.

 

6-7 μηνών

Λίγες εβδομάδες μετά, αντικαθιστούμε το απογευματινό γεύμα με γιαούρτι (πλήρες σε λιπαρά, φρέσκο, ιδανικά όχι επιδόρπιο γιαουρτιού), κρέμα ρυζάλευρο, ρυζάλευρο βανίλια,  κρέμα δημητριακών, φαρίν λακτέ, μπισκοτόκρεμα, κτλ. Όπως προαναφέρθηκε, η σειρά εισαγωγής των τροφών είναι ενδεικτική. Έτσι, κάλλιστα θα μπορούσε να εισαχθεί πρώτα το ρυζάλευρο, αμέσως μετά η φρουτόκρεμα και να ακολουθήσει αργότερα, τον 6ο – 7ο μήνα η μεσημεριανή κρεατοχορτόσουπα ή ακόμα και να γίνει παράλληλα η εισαγωγή της κρεατοχορτόσουπας και της φρουτόκρεμας, με σταδιακό εμπλουτισμό με ένα-ένα τρόφιμο τη φορά.

 

 7-8 μηνών

Στο μεσημεριανό γεύμα προσθέστε  κοτόπουλο.  Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για πατάτα , ρύζι για σούπες ή μακαρονάκια (πχ αστρουλάκι). Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε κρέμες βρώμης, μπισκοτόκρεμα, φαρίν λακτέ και τραχανά. Με την ίδια λογική και σεβόμενοι την ανάγκη του βρέφους να αγγίξει την τροφή του και να δοκιμάσει να τραφεί μόνο του, μπορούμε να του προσφέρουμε λίγη φρυγανιά ή βρεφικό μπισκότο, ή μαγειρεμένη πατάτα ή μακαρόνια, ή μπανάνα να τα κρατάει στο χέρι και να τα τρώει μόνο του. Τροφές δηλαδή, που τα βρέφη μπορούν να τις λιώσουν στο στόμα και που είναι αρκετά μαλακές. Εννοείται πως οι γονείς βρίσκονται πάντα δίπλα στο παιδί για να αφαιρέσουν τυχόν μεγαλύτερο κομμάτι που έχει βάλει το μωρό στο στόμα του.

 

8-9 μηνών

Στην ηλικία αυτή το μωρό μπορεί να τρώει τραχανά και τυρί ανθότυρο, κατίκι (ανάλατα) ή λογάδι. Επίσης, και άλλα κρέατα (κόκκινα π.χ. κατσίκι, αρνί, χοιρινό και λευκά π.χ. κουνέλι, πάπια, φραγκόκοτα). Σε αυτή την ηλικία μπορούν να προστεθούν και τα όσπρια με χρονική σειρά: φακές, φάβα (ΟΧΙ σε έλλειψη G6PD!), ρεβύθια, φασόλια. Ουσιαστικά το βρέφος στην ηλικία αυτή είναι δυνατόν να φάει από το δικό σας μαγειρεμένο φαγητό, πριν του βάλετε αλατοπίπερο και εφόσον δεν είναι τηγανιτό ή δεν περιλαμβάνει ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι ,ψάρι, μέλι, ολόκληρο αυγό, τα οποία ακόμη δεν έχει δοκιμάσει. Επιτρέψτε στο παιδί να κρατάει στο χέρι λίγη τροφή ή ένα κουτάλι την ώρα που εσείς θα του χορηγείτε το γεύμα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος μετάβασης αργότερα στη νηπιακή ηλικία, κατά την οποία θα είναι ικανό πια να τρώει μόνο του.

 

9-12 μηνών

Προσθέτουμε το ψάρι. Αρχικά προσφέρετε το ζωμό από ψαρόσουπα, έπειτα ψάρι λευκό (γλώσσα, πέρκα, μπακαλιάρο) και μετά οποιοδήποτε ψάρι. Επίσης δίνουμε αυγό, αρχικά κρόκο, πολύ καλά βρασμένο (σφιχτό). Μετά  μπορεί να δοθεί και το ασπράδι του αυγού καλά βρασμένο ή σαν ομελέτα (ποσέ). Οι ξηροί καρποί θα εισαχθούν σταδιακά αλεσμένοι.

 

Μην προσφέρετε στο παιδί πριν τα πρώτα του γενέθλια φρέσκο γάλα αγελάδος, επειδή δεν περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και επειδή έχει μεγάλο φορτίο πρωτεϊνης. Τέλος, εάν δεν το έχετε ήδη εφαρμόσει, προσπαθήστε να εγκαταστήσετε  συγκεκριμένες ώρες για τα γεύματα.

Από τον 12ο -18ο μήνα ακολουθείται σταδιακά το διαιτολόγιο της οικογένειας εφόσον αυτό πληρεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑΣ

 

ΜΙΣΟ ΑΠΟ

ΜΗΛΟ,

ΜΠΑΝΑΝΑ,

ΑΧΛΑΔΙ,

ΧΥΜΟ  ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Όλα τα υπόλοιπα φρούτα εποχής μπορεί να χορηγηθούν αφού έχουν χορηγηθεί τα πρώτα, αποφεύγοντας αρχικά τα φρούτα που δεν καθαρίζονται.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑΣ

 

1/2 ΚΟΛΟΚΥΘΙ

1/2 ΚΑΡΟΤΟ

1 ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΑΤΑ

ΣΠΑΝΑΚΙ

ΣΕΛΙΝΟ

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΝΤΟΜΑΤΑ

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

 

Μετά το βρασμό προσθέτουμε 2 κουταλάκια γλυκού φρέσκο ελαιόλαδο.

Επίσης, μπορούμε προσθέτοντας κρέας (περίπου 50 γραμμάρια), να μετατρέψουμε το γεύμα σε μια θρεπτική και νοστιμότατη κρεατοχορτόσουπα.

Πρακτικές οδηγίες για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι

  1. Το μωρό μπορεί να χάσει βάρος ως το 5ο 24ωρο ζωής. Περιμένουμε να ανακτήσει το βάρος γέννησης ως το τέλος της 2ηςεβδομάδας ζωής. Από εκεί και πέρα η φυσιολογική πρόσληψη βάρους είναι 150-200 gr την εβδομάδα για το 1ο τρίμηνο.
  2. Οι ημερήσιες ανάγκες του μωρού σε γάλα είναι 150ml/kg/24h από το 4ο– 5ο 24ωρο ζωής και μετά (πχ ένα μωρό που ζυγίζει 3 κιλά πρέπει να πίνει 150 x3 = 450 ml/24h). Αυτός ο τύπος ισχύει για το ξένο γάλα και τροποποιείται όταν η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά.
  3. Η φυσιολογική θερμοκρασία του νεογνού είναι 36,5-37,5°Cστο ορθό και 36-37°C από τη μασχάλη. Ως πυρετός ορίζεται η θερμοκρασία άνω των 38°C στο ορθό ή 37,5°Cστη μασχάλη.
  4. Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να διατηρείται στους 21-23°C το χειμώνα και στους 26-27°C το καλοκαίρι. Επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικού, αρκεί να μην κατευθύνεται το ρεύμα απευθείας επάνω στο μωρό και διατηρώντας για κάποιες ώρες ένα παράθυρο σε ανάκλιση.
  5. Η προτεινόμενη θέση ύπνου για την πρόληψη του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου είναι η ύπτια.
  6. Ο μητρικός θηλασμός χαρακτηρίζεται επαρκής όταν το μωρό είναι ήρεμο μετά το γεύμα, αυξάνει το βάρος του, χρειάζεται 5-6 αλλαγές πάνας με ούρα την ημέρα και έχει τουλάχιστον μία κένωση την ημέρα.
  7. Ίκτερος είναι η κίτρινη χροιά του δέρματος. Είναι συχνός (>50% των μωρών), με φυσιολογική διάρκεια 15 ημερών για τα τελειόμηνα και 21 ημερών για τα πρόωρα.
  8. Τα μωρά αναπνέουν κυρίως με τη μύτη. Συνιστάται ο καθαρισμός με φυσιολογικό ορό σε περίπτωση εμφάνισης ρινικής έκκρισης, ειδικότερα πριν τη σίτιση. Οι φυσιολογικές αναπνοές είναι 40-60/min, συνήθως άρρυθμες. Μιλήστε με τον παιδίατρο σε περίπτωση που το μωρό σας αναπνέει γρήγορα ή με δυσκολία.
  9. Σε περίπτωση που το μωρό σας πνίγεται, ακουμπήστε το κατά μήκος του χεριού σας ή του ποδιού σας με το κεφάλι προς τα κάτω. Χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του με την παλάμη σας 5 φορές και επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.
  10. Οι αναγωγές (γουλίτσες) είναι φυσιολογικές στη νεογνική ηλικία, ιδιαίτερα μετά τη λήψη των γευμάτων. Οι έμετοι είναι συχνοί, η βαρύτητά τους εξαρτάται από τον αριθμό, την ποσότητα, την ένταση (πχ ρουκετοειδείς) και το περιεχόμενό τους, ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
  11. Οι κενώσεις του μωρού που θηλάζει μπορεί να είναι από 7-10 ημερησίως, υδαρείς ή κρεμώδεις, έως και μία κάθε 5-7 ημέρες, κίτρινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος. Όταν το μωρό πίνει ξένο γάλα οι κενώσεις είναι συνήθως 3-4 ημερησίως. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής συνηθειών ή επί παρουσίας βλέννας και αίματος στα κόπρανα.
  12. Οι κολικοί είναι παροδικοί κοιλιακοί πόνοι. Το μωρό έχει έντονο, νευρικό κλάμα (όχι όπως συνήθως), μαζεύει τα γόνατα στο στήθος και σφίγγει τα χέρια του. Διαρκούν τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα, το λιγότερο 3 ημέρες την εβδομάδα, για 3 τουλάχιστον εβδομάδες. Για την αντιμετώπισή τους επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
  13. Το ομφαλικό κολόβωμα συνήθως αποπίπτει εντός 15 ημερών. Καθαρίζετε την περιοχή με οινόπνευμα 5-6 φορές την ημέρα. Είναι φυσιολογικό να ματώσει, σε αυτή την περίπτωση βάζουμε και πάλι οινόπνευμα. Αν παραμείνει μετά από 30 ημέρες επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
  14. Το παράτριμμα (σύγκαμα) είναι εξάνθημα στην περιοχή της πάνας. Προλαμβάνεται με συχνή αλλαγή πάνας και πλύσιμο της περιοχής με χλιαρό νερό και αφρόλουτρο αμέσως μετά τις κενώσεις και τοποθέτηση προστατευτικής κρέμας.
  15. Έντονο επίμονο κλάμα, νωθρότητα, επίμονη άρνηση λήψης τροφής: επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
  16. Το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σας συμβάλλει σημαντικά στην καλή του υγεία και στην ψυχοκινητική του εξέλιξη!

Προετοιμασία εργαστηριακών εξετάσεων

Εξετάσεις αίματος

Δώστε στο παιδί να φάει ελαφρά το προηγούμενο βράδυ, αποφύγετε λιπαρά γεύματα

Η αιμοληψία να γίνεται πρωινές ώρες, ιδανικά χωρίς το παιδί να έχει φάει.

Για παιδιά ως 6 ετών επιτρέπεται να έχει δοθεί το πρωινό γάλα.

Σε περίπτωση ασθένειας ή λήψης φαρμακευτικής αγωγής, οι εξετάσεις αναβάλλονται μέχρι την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων ή την ολοκλήρωση της αγωγής.

 

Εξετάσεις ούρων

Πρωινά ούρα

Καλός καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι.

Διαδικασία συλλογής δείγματος ούρων σε βρέφη και νήπια που φοράνε ακόμη πάνα

  1. Σίτιση με γάλα (συνήθως 30 λεπτά μετά το γάλα τα παιδιά ουρούν)
  2. Πλύσιμο γεννητικών οργάνων με παιδικό αφρόλουτρο
  3. Ξέβγαλμα με φυσιολογικό ορό
  4. Επανάληψη πλύσιμο με παιδικό αφρόλουτρο
  5. Επανάληψη ξέβγαλμα με φυσιολογικό ορό
  6. Στέγνωμα με αποστειρωμένες γάζες
  7. Συλλογή ούρων με απευθείας λήψη κατά την ούρηση σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη (clean catch) ή σακουλάκι συλλογής (διαθέσιμα σε φαρμακεία)
    ούρων με αυτοκόλλητες ταινίες. Στην περίπτωση που δεν έχει ληφθεί το δείγμα εντός μιας
    ώρας, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με αντικατάσταση με καινούργιο σακουλάκι, για την αποφυγή επιμόλυνσης και ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
  8.  Το δείγμα μεταφέρεται στο εργαστήριο εντός μιας ώρας από τη λήψη

Πυρετός - Αντιπυρετικά

Η φυσιολογική θερμοκρασία των παιδιών είναι ως 37,2 °C και των νεογνών ως 37,4°C.

Θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτό θεωρείται πυρετός.

Εάν το παιδί ανεβάσει πυρετό αλλά είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει ανησυχητικά συμπτώματα, περιμένουμε για 1-2 24ωρα πριν επικοινωνήσουμε με την παιδίατρο.

Το πιθανότερο είναι τις πρώτες ώρες του πυρετού να μην είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση, καθώς δεν έχουν εμφανιστεί όλα τα συμπτώματα.

Στο διάστημα αυτό χορηγούμε αντιπυρετικά όταν ο πυρετός είναι > 38 °C.

Εάν ο πυρετός είναι > 41 °C πάμε στο νοσοκομείο, γιατί θα χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις.

Δόσεις αντιπυρετικών για παιδιά ως 30 kg:

 

  • Sir Paracetamol (depon, panadol, apotel): Βάρος Σώματος / 2 σε ml

Πχ. 12 kg: 6ml.

 

  • Sir Ibuprofen (algofren, nurofen): Βάρος Σώματος / 3 σε ml

Πχ. 12 kg : 4 ml

H Ibuprofen χορηγείται σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 μηνών.

 

Εάν δίνουμε μόνο paracetamol: κάθε 6 ώρες

Εάν δίνουμε μόνο ibuprofen: κάθε 8 ώρες

Εάν δίνουμε εναλλάξ paracetamol με ibuprofen: κάθε 4 ώρες

 

Προσοχή: Όταν ο πυρετός είναι πάνω από 38,5°C, πιθανόν να πέφτει αργά ή και καθόλου με το αντιπυρετικό. Αυτό από μόνο του δεν είναι ανησυχητικό και δεν θέτει σε κίνδυνο το παιδί.

 

Καλέστε μας για άμεση εξέταση

  • Βρέφη < 6 μηνών
  • Κακή γενική κατάσταση όταν το παιδί δεν έχει πυρετό (όταν έχει πυρετό ένα παιδί είναι φυσιολογικά ¨πεσμένο¨, περιμένουμε όμως βελτίωση όταν πέφτει ο πυρετός)
  • Δυσκολία στην αναπνοή, γογγυσμός (βογγητό)
  • Εξάνθημα μαζί με τον πυρετό

 

 

 

 

 

 

Το Φαρμακείο των Διακοπών

  • Αντηλιακό σώματος και προσώπου και ενυδατική κρέμα
  • θερμόμετρο
  • Αντισηπτικό Octanisept και οινόπνευμα
  • Αποστειρωμένες γάζες (σε πακετάκια)
  • Επίδεσμοι κλασσικοί και ελαστικοί (6 και 10 εκ.)
  • Λευκοπλάστ αντιαλλεργικό και μικρά τραυμαπλάστ
  • Αμπούλες φυσιολογικού ορού των 10 ml (πλαστικές)
  • Σύριγγες 5 ml και 10 ml για τη χορήγηση των φαρμάκων
  • Τσιμπιδάκι φρυδιών (για τσιμπούρια, αγκάθια και αχινούς)
  • Παυσίπονα-Αντιπυρετικά (Depon ΒΣ/2 σε ml, Algofren (μόνο άνω των 6 μηνών) BΣ/3 σε ml, εναλλάξ ανά 4ωρο)
  • Σιρόπι ή σταγόνες αντιισταμινικού (Atarax, Aerius, Xozal ή Ζιρτέκ)
  • Αντιισταμική αλοιφή για τσιμπήματα (Fenistil) ή κάποια καταπραϋντική κρέμα (πχ Crilen after nip, calamine Froika)
  • Κορτιζονούχος  κρέμα (Fucicort, Elocon, Advantan, Mometason κ.τ.λ.)
  • Flamigel, Bepanthol ή Burnshield για κάλυψη εγκαύματος
  • Κρέμα για μόλωπες, χτυπήματα (πχ first aid butter ή Arnica)
  • Αντιδιαρροϊκά φακελάκια tasectan (1-2 την ημέρα διαλυμένα σε νερό)
  • Col Eyetobrin: 2 σταγόνες χ 3 φορές την ημέρα για 5 ημέρες σε επιπεφυκίτιδα

Σημείωση: Στο φαρμακείο προστίθεται φυσικά τυχόν χρόνια ή τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει το παιδί.

Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος

Μετά τις πρώτες 40 ημέρες, οπότε και θα έχει εγκατασταθεί τέλεια ο θηλασμός, μπορείτε να ξεκινήσετε την αποθήκευση μητρικού γάλακτος, με σκοπό τη δημιουργία ατομικής τράπεζας.

Μετά από κάθε θηλασμό, αντλήστε με το θήλαστρο για 10 λεπτά από κάθε μαστό. Αν παρατηρήσετε ότι το γάλα σας δεν επαρκεί για τον επόμενο θηλασμό, αντλήστε μόνο από το στήθος που θηλάσατε.

Το γάλα της ίδιας ημέρας μπορεί να αποθηκευτεί στο ίδιο μπιμπερό, αρκεί να έχει την ίδια θερμοκρασία, δηλ κρύο με κρύο ή ζεστό με ζεστό.

Μετά την άντληση το γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες και αν δεν καταναλωθεί, φυλάσσεται στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες. Μπορείτε να το αποθηκεύετε είτε σε biberonή σε σακουλάκια φύλαξης  μητρικού γάλακτος.

Προκειμένου να καταναλωθεί, το γάλα από το ψυγείο ζεσταίνεται σε μπεν μαρί ή στον θερμαντήρα, ενώ από την κατάψυξη, καλό είναι να ξεπαγώνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από το προηγούμενο βράδυ. Το γάλα που έχει ξεπαγώσει και έχει ζεσταθεί πρέπει να καταναλωθεί εντός δύο ωρών και δεν επιτρέπεται να ξαναθερμανθεί.

Καλή επιτυχία!